Werkochtend Halve Maan

Werkochtend Halve Maan

Wanneer

13 januari 2024    
09:00 - 13:00

Waar

De Halve Maan
Groesbeekseweg, Malden, Nederland

DOOR: NICO
Op 13 januari werken we op de Halve maan, langs de voormalige spoorlijn naar Groesbeek. Al jaren een traditie. En ook een belangrijk gebied voor natuurbehoud, m.n. reptielen en de zadelsprinkhaan. Over die laatste meer in de laatste Bladsmoes met een artikel van Peter Hoppenbrouwer van ecologisch adviesburo Natuurbalans. Peter werkt met ons mee en kan de laatste resultaten melden.
Voor deze natuur is het belangrijk dat het gebied open blijft met eventueel ook wat kale zandige plekken. En daarvoor gaan we knippen en zagen; eventueel nog wat dikke Amerikaanse vogelkers, beuk en tamme kastanje ook schillen. Al een aantal jaren zijn we vanuit de noordkant begonnen, maar daar werkten we vorig jaar al en zijn er ook plannen van staatsbosbeheer. Nu beginnen we vanaf de zuidkant: daar waar de spoorlijn de Biesseltse baan kruist.

We werken van 9 tot 13 uur met een pauze tegen 11 uur. Ik maak het verslag, als er nog iemand soep wil maken dan zou dat mij en ieder blij maken.
En dan aansluitend kun je naar de Nieuwjaarsreceptie, vanaf 14 uur: Toernooiveld 1. Niet ver van de werkplek: een inleiding van een arts over zoönosen, ziektes overgedragen van dier op mens. Met name voor PN-ers ook over tekeninfecties en vossenlintworm.

Route voor de fiets: Fietsen over de Biesseltse baan, dat is vanaf de Sionsweg (= verlengde van Scheidingsweg, over het spoor) rechtsaf. Dan na een paar kilometer voorbij de afslag naar het zweefvliegveld rechts (Groesbeekseweg) rechtdoor. Na 500 meter kruist de oude spoorlijn de Biesseltsebaan en gaat er een betonnen fietspad linksaf. Daar werken we rechts. Langs het hek kun je waarschijnlijk wel de fiets kwijt.

Route voor de auto: Vanuit Nijmegen naar Centrum Malden rijden. Nabij de kerk en winkelcentrum op de rotonde derde afslag (links) Groesbeekseweg. Die afrijden. Op een moment kun je niet rechtdoor en ga je rechts, links, links en weer rechts en vervolgt dan de Groesbeekseweg. Langs het zweefvliegveld, over de spoorbrug en op T-splitsing rechts: de Biesseltsebaan. Die afrijden voorbij de spoorkuil aan de linkerhand (waar start werkplek is) en een 50 meter verder bij bospad naar rechts is wat parkeerruimte.
Je kunt bij deze parkeerplek ook komen door vanaf de Rijlaan (weg tussen Molenhoek en Groesbeek) de Biesseltsebaan te nemen naar het noorden. Parkeren bij pad links even voor de kruising met de spoorlijn.